Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic care se desfășoară la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică.
Sistemul dual asigură o rută alternativă de educație și formare profesională pentru absolvenții de gimnaziu, care au posibilitatea să deprindă cunoștințele teoretice și abilitățile practice pentru o calificare profesională de nivel 3. Are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.
Pe o piață a muncii în continuă schimbare, elevii beneficiari ai programelor de dual au garanția obținerii unui loc de muncă imediat după absolvire, având o pregătire temeinică pentru meserii aflate la mare căutare.
Pe scurt, sistemul dual:
- se adresează absolvenților de clasa a VIII-a, cu vârsta de până la 26 de ani, având o durată a studiilor de 3 ani;
- se organizează pentru calificări de nivel 3;
- clasele de elevi sunt formate la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică;
- pe baza contractului de parteneriat și a contractelor individuale de pregatire practică, operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea elevilor;
- pe parcursul celor trei ani sunt organizate stagii comasate de practică, cu o durată totală de 24 săptămâni.